Австрийски съд осъди на доживотен затвор чеченски търговец на оръжие за убийство на критик на Кадиров

Австрийски съд осъди на доживотен затвор чеченски търговец на оръжие за убийство на критик на Кадиров
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2021
  • Share:

Австрийски съд осъди на доживотен търговец на оръжия от Чечня заради убийството на бившия сепаратист, блогър и полицейски информатор Мамихан Умаров. Разследващите не изключиха, че това е убийство по договор.


Мъжът, който застреля Умаров, идентифициран само като Сар-Али А., беше единодушно осъден от съдебни заседатели в окръжния съд в Корнеубург в петък. Изслушванията минаха при крайни мерки за сигурност, като тежко въоръжена полиция охраняваше съда, всички видео и фотозаписи в съдебната зала бяха забранени, а подсъдимият носеше бронежилетка.


Подсъдимият не се призна за виновен, като твърди, че 43-годишната жертва е била убита от неизвестен мъж, избягал от местопроизшествието. Присъдата на съда не е окончателна и може да бъде обжалвана.


Умаров, етнически чеченец, е живял в Австрия като бежанец под името Мартин Бек. Преди да емигрира, той е бил част от сепаратисткото правителство на самопровъзгласилата се чеченска република Ичкерия, която е в открит конфликт с руското правителство по време на двете чеченски войни. През 2000 г., когато някои от бойците избягаха в чужбина, беше провъзгласено ичкерийско правителство в изгнание със „служители", базирани в Полша и Великобритания, преди от своя страна да се превърнат в джихадистки групи, признати като терористи на Запад.


След като емигрира в Австрия, Умаров е привлечен от агенциите за сигурност там, като се превръща в техен дългогодишен информатор, според неговата вдовица Зарема Умарова. Очевидно е поддържал уютни отношения с полицията в продължение на няколко години.


Няколко месеца преди убийството Умаров стартира импровизиран видеоблог, в който записва съобщения на чеченски език, които са силно критични към Рамзан Кадиров, лидера на Чеченската република в Русия. Този факт веднага предизвика обвинения, че убийството му е политически ход, организиран от Кадиров. Въпреки това, не са се появили солидни доказателства за подобни твърдения.


Сар-Али А. беше задържан малко след убийството, но оръжието на убийството така и не бе намерено. Разследващите са открили остатъци от барут върху Сар-Али А., както и кръвта на жертвата по дрехите му, което го свързва положително с убийството.

Станете почитател на Класа