Рябков: Не може да се говори за каквото и да е рестартиране на отношенията със САЩ

Рябков: Не може да се говори за каквото и да е рестартиране на отношенията със САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.05.2021
  • Share:

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че в настоящия контекст не може да се говори за рестартиране на отношенията със САЩ. Това заяви той в интервю за РБК.

 

Рябков: Не може да се говори за каквото и да е рестартиране на отношенията със САЩ

 

 

Според него Москва «чува сигналите на Вашингтон» и не си създава илюзии за взаимодействие със САЩ.

На въпроса за възможността да се изключат САЩ от списъка на недружелюбните страни, Рябков отговори, че Русия може да помисли за това, ако съдържанието на политиката на Вашингтон спрямо Москва се промени към по-добро.

 

„Досега не сме получавали искания за изключване на САЩ от списъка на държавите, извършващи недружелюбни действия“, каза дипломатът.

 

Той също така добави, че Русия е готова да премахне ограниченията, налож

ени на мисиите на САЩ в чужбина, но строго на реципрочна основа.

Освен това заместник-външният министър обясни, че не е готов да предвиди момента на завръщането на руския посланик Анатолий Антонов в САЩ. Дипломатът продължава контактите си с държавните структури и социалните и политически кръгове, заключи Рябков.

 

По-рано Кремъл предложи «да не се гадае в утайката от кафе» къде руският президент Владимир Путин ще се срещне с американския президент Джо Байдън.

 

На 14 май руското правителство одобри списъка с недружелюбните държави, който включваше Чехия и САЩ. От своя страна чешкото външно министерство заяви, че решението на Москва да включи републиката в списъка на недружелюбните страни се разглежда «като поредната стъпка към изострящи се отношения» не само с Прага, но и с Европейския съюз и неговите съюзници.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа