Олимпийски игри в Токио: повече от 80% от японците се противопоставят на провеждането на игрите - сочи анкета.

Олимпийски игри в Токио: повече от 80% от японците се противопоставят на провеждането на игрите - сочи анкета.

Япония разшири извънредното положение за коронавирус в петък, докато страната се бори с четвърта вълна от инфекции в Ковид 

 

Повече от 80% от японците се противопоставят на домакинството на Олимпийските игри тази година, показа ново проучване, публикувано в понеделник, с малко под 10 седмици до игрите в Токио. 

 

Последното проучване идва, след като Япония разшири извънредното състояние на коронавирус в петък, докато страната се бори с четвърта вълна от вирусни инфекции. 

 

Нарастването оказа натиск върху здравната система в страната, като медицински специалисти многократно предупреждаваха за недостизи.

 

Тези цифри са се вдигнали от 35те%, които подкрепиха отмяната в проучване на вестника преди месец, и 34те%, които искаха допълнително забавяне.

 

Само 14% подкрепят провеждането на игрите това лято, както е планирано, от 28%, според анкетата на 1527 отговора от 3191 телефонни обаждания.

 

Ако игрите продължат, 59% от анкетираните казват, че не искат зрители, като 33% подкрепят по-нисък брой фенове и 3% редовни игри.

 

От месеци социологическото проучване установи, че мнозинството в Япония се противопоставя на провеждането на игрите това лято. Отделно допитване на Kyodo News, публикувано в неделя, показа 59,7% от анкетираните подкрепят анулиране, въпреки че по-нататъшното отлагане не е било посочено като опция. 

 

Олимпийските организатори твърдят, че строгите антивирусни мерки, включително редовно тестване на спортисти и забрана за чуждестранни фенове, ще пазят игрите в безопасност. Анкетата на Kyodo установи, че 87,7% от анкетираните се притесняват, че наплив от спортисти и служители от чужбина може да разпространи вируса.

 

В Япония е наблюдавано по-малко огнище на вируса, отколкото много страни, с по-малко от 11 500 смъртни случая до момента. Но правителството е подложено на натиск за сравнително бавно въвеждане на ваксини.

 

Проучването на Kyodo установи, че 85% от анкетираните смятат, че разпространението е бавно, а 71,5% са недоволни от правителственото управление на пандемията.

 

 

The Guardian, Превод: Алекс Тодоров











Станете почитател на Класа