Кайзер „Ние сме пред машината на финансовия апокалипсис“

Кайзер „Ние сме пред машината на финансовия апокалипсис“
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    25.01.2021
  • Сподели:

„Тази година е 50-годишнината от доларовия стандарт, време на неконтролирано нарастване на дълга и точно сега сме пред машина на финансовия апокалипсис, която ни гарантира хиперинфлационния колапс на глобално ниво на всички фиатни валути срещу биткойна и златото ", заяви анализаторът Макс Кайзер.


„От 2016 г. сме свидетели на дедоларизация и деглобализация и това е, което характеризира 21 век като цяло, той се стреми да сложи край на глобализацията, установена след като доларът бе световната резервна валута. Всичко се напуква и се разпада", обяснява Макс.


Като пример за ситуацията с Иран, санкциониран от Съединените щати, анализаторът припомня, че Европа е енергийно зависима от държави с наложено вето от Вашингтон, които изнасят петрол по един или друг начин, а Европейският съюз вече се фокусира върху развитието на алтернативни системи за плащане и преговаря с останалия свят, без да включва долара в процеса.


„Това, че Европейският съюз търси алтернативи на долара, е недвусмислен знак, че Съединените щати са загубили способността да се налагат чрез долара, който могат да издават с едно натискане на бутона", казва той.


„От друга страна, ние също живеем в империя на дълга, което е абсолютно пренебрегване на бъдещето и на бъдещите поколения", казва Кайзер, като посочва, че „магнатите с фиатни пари се възползват от факта, че правителството има вечни дългове. По този начин сме свидетели на ситуации като в Аржентина, която е издала 100-годишна облигация и с тези вечни облигации поглъщаме богатството на 500 бъдещи поколения", обяснява той.


"Перманентните облигации имат същата вероятност за успех както опитите да се създаде вечен двигател. Не работи, вечните облигации не работят, защото те са просто друго име за количествено облекчаване, монетизиране на дълга, хиперинфлация срещу реални активи като биткойна и, до известна степен - златото ", добавя Макс.


"Ако добре си спомням, в Австралия казват, че има магически пудинг, който човек може да яде без да спира и пудингът никога не свършва. Мисля, че тази история завършва зле", заключава той.

Станете почитател на Класа