Едно от най-красивите села в Италия продава исторически къщи за едно евро

Сицилианското село Салеми се присъедини към други селища в Южна Италия в продажбата на изоставени къщи на цена от 1 евро.


Салеми, считано за едно от „най-красивите села в Италия", оцеля при силно земетресение през 1968 г., след което почти 4000 жители го напуснаха. В момента то има население около 11 000 души, а кметът Доменико Венути се надява инициативата да помогне за съживяването на града и да допринесе за ръста на населението.


"Всички сгради принадлежат на съвета, което ускорява продажбата и намалява бюрокрацията. Преди да стартираме схемата, първо трябваше да възстановим старите части на Салеми, където се намират къщите, подобрявайки инфраструктурата и услугите - от пътища до мрежи за електричество и канализация. Сега селището е готово за следващата стъпка ", каза Венути в интервю за CNN Travel.


За да отговаряте на условията за тази оферта, трябва да бъдат изпълнени определени изисквания. Тъй като повечето от домовете за продажба са от 17-ти век и се намират в историческия център, потенциалният купувач първо трябва да представи подробен план за преустройство и да покаже, че се ангажира да възстанови имота.


От друга страна, купувачът може да закупи няколко къщи, но всички трябва да платят депозит от 3545 долара, който ще бъде върнат, ако ремонтът приключи в рамките на три години.


Салеми не е първото селище в Южна Италия, което тества проекта за продажба на имот за едно евро. Чинкуефронди, в Калабрия, направи същото през юли, а Муссомели и Бивона в Сицилия, бяха част от този план през миналата година.

Станете почитател на Класа