Доналд Тръмп включи Афганистан в кампанията, говори за изтегляне на американските войски

Доналд Тръмп включи Афганистан в предизборната си кампания. Пред Fox Business, че американските войски могат да се върнат до края на годината, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

"Разбира се, до края на годината", каза той в отговор на въпроса на домакина дали връщането на военнослужещи е възможно преди Коледа или в средата или началото на следващата година. 19 години са достатъчен период, там изпълняваме полицейски функции. "

На 29 февруари в Доха САЩ и радикалното движение „Талибан“ подписаха мирно споразумение. Според споразуменията САЩ, техните съюзници и коалицията възнамеряват да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца. На свой ред талибаните гарантират, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.

Американската операция в Афганистан продължава от октомври 2001 г. и се превърна в най-продължителната задгранична военна кампания в американската история. В своя пик през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърляше 150 000. Основните бойни сили на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 г.

Станете почитател на Класа