Тръмп подписа заповеди за справяне "със заплахите от TikTok и WeChat"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък подписа изпълнителна заповед "как да се справим със заплахата, отправена от TikTok".


Документът твърди, че "разпространението в САЩ на мобилни приложения, разработени и притежавани от китайски компании, продължава да заплашва националната сигурност, външната политика и икономиката на страната ". В този смисъл се установява " необходимостта от предприемане на мерки за справяне със заплахата, създадена от конкретно мобилно приложение, TikTok."


В заповедта се обяснява, че " TikTok автоматично улавя големи участъци от информация от своите потребители, заплашвайки с това да позволи на Китайската комунистическа партия да има достъп до данни от американците, което може да помогне на Пекин да проследи местоположението на служителите и федералните агенти, създавайки лични файлове с информация за изнудване и корпоративен шпионаж. " В допълнение документът предполага, че TikTok цензурира съдържание, което Комунистическата партия на Китай счита за политически чувствително, което може да се използва за „дезинформационни кампании".


След като подчертава, че "тези рискове са реални", Тръмп потвърждава, че "САЩ трябва да предприемат агресивни мерки срещу собствениците на TikTok, за да защитят националната ни сигурност".


Мярката, която влиза в сила след 45 дни, забранява "всяка сделка" с китайската компания ByteDance, която е собственик на TikTok.


Междувременно друга заповед, подписана от президента, забранява трансакциите с WeChat, популярно приложение за текстови съобщения в Китай, което поддържа ограничена потребителска база в САЩ, съставена предимно от китайски имигранти.


В този случай заповедта е мотивирана и от голямото количество данни, които приложението събира, и от възможността комунистическата партия на Китай да получи достъп до информацията на американците. Освен това в текста се твърди, че WeChat получава информация от китайски граждани, посещаващи САЩ, давайки на Комунистическата партия „механизъм за наблюдение на китайските граждани, които може да се ползват от предимствата на свободното общество за първи път през техните животи".

Станете почитател на Класа