Компанията, чиито акции поскъпнаха с 4300% от началото на годината

Борсовите залози за ваксината срещу коронавириса придобиват забележителни измерения. Например акциите на американската биотехнологична компания Novavax са поскъпннали от малко под 4 долара в началото на годината до около 157 долара сега - увеличение от около 4300 процента от началото на 2020 г.

Във вторник книжата отново тръгнаха рязко нагоре - с 21% при откриването на сесията. Причината за последния засега ръст: според компанията експериментална ваксина е показала обнадеждаващи резултати при първоначални тестове. В първата фаза на клиничните тестове всички субекти са разработили антитела срещу патогена Sars-CoV-2, се пояснява в изявление. Участниците на възраст между 18 и 59 години изглежда не са развили никакви странични ефекти. Компанията заяви, че двама доброволци са имали повече антитела след ваксинацията, отколкото във възстановили се от Covid 19 пациенти.Резултатите от тестовете, проведени в Австралия, все още не са прегледани и публикувани от независими изследователи. Първите клинични тестове с няколко доброволци основно тестват поносимостта към дадена ваксина.

След това обаче следва да се установи ефективността, а това става в много по-големи проучвания. Все още не е ясно дали и за колко време антителата могат действително да защитят изследваните лица от коронавируса.

Резултатите бяха достатъчни за анализатора на JPMorgan Ерик Джоузеф, за да повиши препоръката си от “надценен” на “неутрален” и да постави високата ценова цел от 275 долара.  Петима анализатори препоръчват на клиентите си да купуват акции на Novavax, докато един препоръчва продажбата на акциите.

В началото на юли американското правителство обеща на Novavax в рамките на "Операция извънредно висока скорост" (Operation Warp Speed) да му преведе 1,6 милиарда долара за разработването на ваксина. Програмата Operation Warp Speed е част от усилията на на администрацията на Тръмп да получи ваксина, готова за широка употреба. Със сумата трябва да се финансира провеждането на голямо клинично изпитване с до 30 000 участници и производството на 100 милиона дози от ваксината.

Станете почитател на Класа