“Гардиън”: “Основната движеща сила” - броят на емигриралите в ЕС британци е скочил с 30% след референдума за Брекзит

Брекзит е причинил отлив на британски граждани към страните от ЕС в мащаб, съпоставим с резултатите от голяма икономическа или политическа криза, съобщава “Гардиън”, като се позовава на проучване на Оксфордския университет и BerlinResearch Partnership. Броят на британците, решили да получат двойно гражданство в някоя от европейските държави, се е увеличил с 500%.

Броят на британците, избрали да емигрират в ЕС, се е увеличил с 30% след референдума за Брекзит, като половината от тези, които са получили гражданство в друга държава от ЕС, са решили да напуснат още през първите три месеца след гласуването, пише “Гардиън”.

Проучване на Университета в Оксфорд и BerlinResearch Partnership установява, че миграцията от Великобритания към ЕС е средно 56 832 годишно от 2008 до 2015 г. Въпреки това, след референдума през 2016 г. и до 2018 г., броят на напускащите Обединеното кралство нараства до 73 642 души годишно.

В същото време броят на британците, които са решили не само да напуснат страната, но и да получат двойно гражданство в някоя от държавите от ЕС, се е увеличил с 500%. След референдума 2000% повече жители на Великобритания са решили изобщо да приемат германско гражданство, а именно 31600 души.

Според един от авторите на изследването Даниел Ауер, Брекзит е предизвикал изселване на граждани от Великобритания към Европейския съюз в мащаб, който обикновено би се очаквал само в резултат на "голяма икономическа или политическа криза".

Освен това изследователите са установили, че след референдума британците са започнали да вземат решението да се преместят по-"импулсивно и спонтанно", като отделят по-малко време за размисъл.

Както съавторът на проучването Даниел Тетлоу отбелязва, излизането на Великобритания от ЕС е "основната движеща сила" в решението. Така британците се опитват да се "защитят от някои от най-негативните последици от Брекзит .

Най-популярният избор е Испания, която до момента е приела приблизително 380 000 британски граждани. Тъй като регистрацията не беше задължителна в страната, много британци живееха там, без да бъдат включени в официалните данни за имиграцията в Испания. Средно от 2008 до 2015 г. в страната са регистрирани около 2300 души годишно. След референдума обаче тази цифра нараства пет пъти - само за две години от 2016 до 2018 г. в Испания са регистрирани 21 250 британски граждани.

Втората най-популярна страна за британските граждани е Франция, която също не изисква регистрация на мигранти от страни от ЕС. В тази връзка в периода от 2008 г. до 2015 г. там са регистрирани малко повече от 500 души годишно. След референдума този брой се е увеличил десетократно.

Очаква се около половината от 120 000 британци, живеещи в Германия, да получат двойно гражданство до края на 2020 г.

„Виждаме нов феномен на социална миграция и преосмисляне на това какво означава да бъдеш британски и европейски. През 2019 г. броят на британците, получили германско гражданство, се равняваше на броя на турците. Те далеч надминаха поляците, румънците, иракчаните или сирийците”, заяви Тетлоу пред изданието.

“Гардиън” припомня, че споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, подписано през януари, гарантира правата на пребиваване, работа и социалните права на гражданите на ЕС във Великобритания и британците в останалата част от блока. Споразумението обаче не гарантира правото на свободно движение на британски мигранти, ограничавайки перспективите за бъдеща заетост и пребиваване в други европейски страни.

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа