„Ами тръгвайте тогава!“ Германците подкрепят изтеглянето на американските войски

Доналд Тръмп изтегля американските войски от Германия, за да „накаже" Берлин за закупуване на руски газ и за това, че не допринася достатъчно за НАТО, но ново проучване показва, че хората в тази страна всъщност се радват, че той прави това.


Около 47 процента от участниците в проучвания, проведени от анкетата YouGov от името на агенция DPA, заявиха, че подкрепят решението на Пентагона да изтегли почти 12 000 американски войници от Германия.


Освен това един от четирима анкетирани германци настоява военното присъствие на САЩ в страната да бъде намалено до нула.


Само 28 процента смятат, че контингентът от 36 000 души трябва да остане такъв, какъвто е, докато четири процента са казали, че искат повече американски войници. Останалите отказват да отговорят.


Възгледите на германската общественост по този въпрос са в рязък контраст с тези на политиците в страната. Пет от шест парламентарни групи в Бундестага се обявиха срещу изтеглянето, като единствено левицата заяви, че американците трябва да напуснат напълно.


"Вместо да засили НАТО, това ще отслаби съюза", заяви Норберт Ротген, който се цели да наследи канцлера Ангела Меркел начело на Съюза на християндемократите. Лидерът на Християнсоциалния съюз Маркус Содер също предупреди, че „изтеглянето натоварва германско-американските отношения".


Миналата седмица американският министър на отбраната Марк Еспер обяви, че Пентагонът ще изтегли почти 12 000 военнослужещи от Германия, което е значително увеличение от първоначално планираната численост от 9 500.


Тръмп, чиито отношения с Германия и канцлера Ангела Меркел бяха каменисти от началото на неговото президентство, наскоро посочи, че САЩ не могат да останат ангажирани да защитават Германия от Русия, когато „тя плаща на Русия милиарди долари годишно за енергия" и „не достига техния 2% принос за НАТО."

Станете почитател на Класа