Военни пилоти тестват най-новата версия на руския "летящ танк" Су-25

Русия модернизира своя флот от атакуващи самолети Су-25, за да увеличи допълнително тяхната жизнеспособност. Най-новият вариант на бронирания самолет бе показан в действие във видео, публикувано от руските военни.


Су-25 е сред най-използваните руски самолети, оставил отпечатък в над дузина въоръжени конфликти след съветската намеса в Афганистан. Наречен "летящият танк" поради тежката броня и обща устойчивост, основната му задача е да осигури близка въздушна поддръжка на сухопътните сили, изваждайки от бойното поле основни вражески цели.


Видеоклип, публикуван от телевизия "Звезда", официален канал на руските военни, показа тестовите полети на двойка Су-25SM3. Заснети от множество камери от вътрешната и външната страна на кабината, кадрите показват самолетите, които стрелят с оръжията си и извършват бойни маневри.


Су-25 се бори за мястото си в руските въоръжени сили. Когато е разработен през 70-те години, той е проектиран като бавно летящ тежък нападател, който за разлика от по-бързите изтребители-бомбардировачи има достатъчно време да идентифицира и унищожи противника в един ход, докато междувременно издържа на противниковия огън.


Напредъкът в противоракетната ракетна технология направи Su-25 по-малко „танков", тъй като прецизните бомби и ракети изискват по-малко време за разполагане. Затова някои военни експерти твърдят, че е време да се пенсионира „Жабата", както самолетът се нарича от НАТО, а свръхзвуковите самолети и бойните вертолети да поемат неговите мисии.


Производителите на самолета са реагирали на подобни идеи с нови подобрения. Су-25SM3 е най-новият руски вариант на самолета-ветеран, който отчита опита, натрупан от използването му в Сирия. Той има повишена жизнеспособност чрез добавяне на допълнителни слоеве за отбрана срещу вражески ракети, прави самолета по-универсален благодарение на по-добрата система за насочване във всички атмосферни условия и може да носи по-широк спектър от съвременни бомби и ракети.

Станете почитател на Класа