Тръмп тръгва от Орландо към втори мандат

Президентът на САЩ Доналд Тръмп избра голяма спортна зала със стратегическо местоположение, от която да постави днес началото на кампанията си за преизбиране – място не на негова територия, далеч от небостъргача „Тръмп тауър“ в Ню Йорк, от чийто ескалатор през 2015 г. той обяви, че ще се кандидатира за президент за изборите през 2016 г.

Преди четири години той беше критикуван и дори осмиван за това, че обяви кандидатурата си, докато се спускаше с ескалатора в преддверието на хотела си в Манхатън. Но днес тази предизборна проява е всепризната като моментът, който предизвика земетресение в президентската политика в САЩ.

Преди самото събитие сътрудници на кампанията трябваше да наемат актьори, за да увеличат броя на присъстващото множество, плащайки им да носят шапки и тениски с неговия станал вече прословут лозунг „Да направим Америка отново велика“. Точно обратната ще бъде картината днес в зала „Амуей център“ в Орландо, щата Флорида, където подобни предизборни материали вече ще се продават и се очаква множеството да ги разграби като топъл хляб.

Допреди четири години строителният магнат и бивша телевизионна реалити звезда никога не си е представял, че ще бъде в състояние да привлече десетки хиляди хора, каза Брад Кокър от компанията за социологически изследвания и политически стратегии „Мейсън-Диксън“. Сега той е разбрал, че наистина е в състояние да го стори, и днес ще го направи в своя полза.

 

 

Мястото на събитието ще бъде 20-хилядната спортна зала в Орландо, а Кокър допуска, че вероятно дори въпреки жегата във Флорида и възможността да има гръмотевични бури и отвън ще има хора, които не са могли да си купят билети, за да бъдат вътре. Предизборната проява е насрочена за най-гледаното телевизионно време, довечера в 20 ч. (3 ч. след полунощ българско време), а не както през 2015 г., когато кандидатурата беше обявена през деня, каза политическият стратег пред ДПА.

Много важно значение има и изборът на Флорида, допълни той. Победата на президента през 2016 г. може да се дължи до голяма степен на северните щати от така наречения ръждив пояс, но на изборите догодина надпреварата във Флорида ще бъде най-решаващата от всички останали.

„Без Флорида той не може да спечели. Точка“, каза Кокър и отбеляза, че там Тръмп е победил Хилъри Клинтън само с 1 процентен пункт.

От десетилетия победата във Флорида не може да се приеме за даденост за никоя от двете големи партии в САЩ. След 2000 г. победата във всяка от президентските надпревари в щата е печелена в рамките на 1-2 пункта разлика и затова сред определящите фактори за решението на Тръмп да обяви кампанията си в Орландо е била именно минималната разлика в процентите, каза Кокър.

Изборът на залата близо до сърцето на щата е стратегически и защото наоколо е пълно с избиратели от предградията, които президентът трябва да насърчи да излязат да гласуват за него, ако иска да спечели щата. През 2016 г. Тръмп се представи добре в тези райони, след като успя да мотивира хората да отидат до урните, заяви Кокър. Президентът сподели в „Туитър“ вълнението си преди проявата и каза, че заявките за билети за събитието са достигнали 70 хил.

„От всички големи прояви, които сме правили, този билет, изглежда, е най-търсеният от всички“, написа той в социалната мрежа. Тръмп допълни в туита си, че кампанията му „се движи прекрасно в социологическите проучвания, дори по-добре от 2016 г.“, когато почти всички предизборни прогнози са предричали лесна победа на Клинтън.

Важността на победата във Флорида не убягва и на демократите, които предприеха първи опит да спечелят гласове там. Те избраха Маями за първия кръг от предизборните си дебати, който ще бъде следващата седмица и ще протече в две вечери.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън, сегашният фаворит, ще бъде сред десетте демократи, които ще участват в диспута на 27 юни. Според неотдавнашно проучване той и Тръмп са в директна и оспорвана надпревара за предпочитанията на избирателите във Флорида.

Но според почти всички останали проучвания, публикувани от компанията „Риъл клиър политикс“, Тръмп губи от Байдън и други кандидати в други щати също с ключово значение.

Президентът обаче със сигурност ще агитира на база силната американска икономика, а Тим Малой, заместник-директор на Центъра за социологически изследвания на Университета Куинипиак, отбелязва, че въпреки рейтинга на одобрение на Тръмп от едва 44 процента делът на избирателите в САЩ, които смятат, че икономиката е в „отлично“ или „добро“ състояние, се доближава до рекордни равнища. „Много стабилна икономика и хора с пари в банката. Това е магическата комбинация, която Белият дом се надява да го понесе към преизбирането, а тези числа остават устойчиви“, допълни Малой.

Станете почитател на Класа