Роджър Уотърс, Памела Андерсън и Сюзън Сарандън повдигат въпроса мълчанието след доклада на ОЗХО за Дума

Американските актриси Сюзън Сарандън и Памела Андерсън и британският музикант Роджър Уотърс искат да прекъснат медийното мълчание, което настана след изтичането на доклад на инженерите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Докладът разкрива, че агенцията не е включила в окончателната си присъда относно разследването на химическото нападение в сирийския град Дума (Източна Гута) на 7 април 2018 г., заключения на външни експерти вместо на собствените специалисти за извършване на оценки за случилото се.


Изтеклият доклад от 15 страници бе публикуван от Работната група за Сирия, пропаганда и медии (WGSPM) и противоречи на окончателните заключения на ОЗХО, като констатира, че цилиндрите с хлор с голяма вероятност са поставени ръчно и не са пуснати от самолет, както бе предложено в официалната версия.


Това означава, че докато за разлика от сирийското правителство, милиционерите нямат собствена авиация, за да пуснат цилиндрите от въздуха, същите са поставени от тях ръчно.


"Наистина е важно, защо не говорим за това?", попита Сюзън Сарандън, цитирайки статията на журналиста Кейтлин Джонстоун на платформата Medium: "Може просто да открием важна част от пъзела, която обяснява как международните организации, привидно независими, помагат да бъдем заблуждавани, като ни кара да даваме съгласие за войни и интервенционизъм за смяна на режими в целия свят."


От друга страна, Памела Андерсън отговори на Сарандън, че я успокоява да вижда "независими мислители в Холивуд" и призова останалите да говорят, макар и да рискуват кариерата си и да се възползват от възможността да си спомнят "за обидения, изолиран, но някога много смел и ценен" Джулиан Асандж.


Междувременно Роджър Уотърс призова Гардиан и журналиста Джонатан Фридланд да му се извинят за нападенията срещу него заради обвиненията в Белите каски за организирането на нападението с химическо оръжие в Дума. Уотърс също предположи, че самите Бели каски са убили около тридесет деца и жени, за да прикрият сцената през този нещастен ден.


Световната здравна организация (СЗО) съобщи за повече от 70 смъртни случая сред жителите на Дума, които са се укривали в мазето по време на атаките срещу града на 7 април, 43 от тези смъртни случаи са свързани с излагане на токсични вещества. В допълнение, той съобщи, че около 500 души са се обърнали към медицински заведения със симптоми, показващи експозиция на токсични вещества.

Станете почитател на Класа