Нов мирен формат за Сирия. С участието на Европа.

В Сирия цари негативен мир, но насилията продължават, а помирението е далеч.

Сега Турция стартира нова инициатива.

 

 

 

 

 

Войната в Сирия е решена във военно отношение, но иначе далеч не е приключила. В момента цари нещо като „негативен мир", при който повечето участници временно са доволни от това, което си взеха. Едно такова статукво обаче изобщо не отстранява причините за войната. Насилията продължават, а сирийското общество все е още много далеч от някакво помирение.

 

Разрушената джамия Ал Нури

 

Сегашното положение е резултат от реалната политика на Русия, Иран и Турция. Тъкмо тези страни стартираха в Астана една нова дипломатическа инициатива, която подкопава женевския мирен процес на ООН. Мирният процес под егидата на ООН се провали, защото всички замесени в конфликта дълго време разчитаха на военно решение в своя полза, а пък Обединените нации не разполагат с инструменти за принуда, за да наложат своя възглед.

Срещата на върха, на която сега Анкара покани Германия, Франция и Русия, открива и за Европа шанса поне да седне край масата за преговори за политическото бъдеще на страната. Защото иначе, за възстановяването на Сирия, от Европа всички имат нужда.

 

 

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа