Тръмп: "Плащаме между 70% и 90% от разходите за защита на Европа, а те ни налагат мита"

След срещата на високо равнище с руския президент Владимир Путин американският президент Доналд Тръмп критикува Европейския съюз за налагането на търговски бариери пред Съединените щати, докато те плащат по-голямата част от разходите за сигурността на блока.

 

В интервю за Fox News, Тръмп се оплака, че САЩ в момента плащат около 90% от разходите за отбраната на Европа. "Минимумът е 70%, но вероятно е 91%," каза президентът, като заяви, че това е "несправедливо".

 

"Европейският съюз се възползва изцяло от нас с мита и търговски бариери и миналата година загубихме 151 милиарда долара, така че те спечелиха в търговията, а ние ги защитавахме за нищо", каза Тръмп.

 

"Нещата няма да продължат по този начин", каза президентът, предвид позицията, която той изрази преди седмица пред 29-те лидери на НАТО, когато предложи на съюзниците да изразходват до 4% от БВП за отбраната. "Трябва да плащате", добави той, цитирайки собствените си думи по време на срещата на върха на Алианса.

 

На 31 май Вашингтон наложи мита върху стоманата и алуминия за страните, които съставляват европейския блок.


ЕС отговори с план, единодушно одобрен от страните-членки, за въвеждане на мита за внос на американски продукти на стойност 2800 млн. Евро.


В отговор Тръмп съобщи, че страната му е готова да наложи мита върху автомобилите, произведени в ЕС.

Станете почитател на Класа