Ново съдебно изследване разкрива истината за кръвта по торинската плащеница

Торинската плащеница, на която е отбелязана човешка фигура, е един от елементите, генерирали най-голяма мистерия в християнството, поради невъзможността да се узнае, дали кръвта е на Исус от дните преди неговото възкресение. Ново изследване анализира тези петна и пресъздава начина, по който платното би могло да е имало контакт с кръвта.

 

Според Journal of Forensic Sciences, екип, ръководен от съдебния антрополог Матео Боррини от Университета Джон Мурс в Ливърпул, Великобритания, е използвал манекен, за да пресъздаде начина, по който кръвта (реална и синтетична, с едни и същи свойства) би изтекла от раните на лявата ръка, предмишниците, кръста и торса, причинени от копие.

 

При анализа на маршрута й, специалистите разбрали, че потокът, който би тръгнал от ръцете, не съвпада с ъгъла, в който ръцете са маркирани върху тъканта. Отстрани на тялото, междувременно, може да съвпада, но с този на персона, която стои, а не лежи с лице нагоре, нито пък съвпада с кръвта, натрупана под кръста.

 

Възможността петна да са резултат от манипулирането на трупа, обвит в платното, също бе взета под внимание, но също беше отхвърлена.

 

"Ако приемем, че червените петна по платното от Торино всъщност са кръв от раните на разпятието, резултатите от експериментите показват, че моделите на предполагаеми потоци от различни области на тялото, не са съвместими един с друг", обясни Борини, като същевременно гарантира, че движенията на тялото след смъртта "не само не са документирани, но и при лумбалните петна изглеждат нереалистични".

 

Следователно, заключенията поставят под въпрос не само достоверността на кръвните петна, но и тази на самия плат, който според тях би могъл да бъде "художествено или дидактическо представяне от четиринадесети век".

 

Все още има един въпрос, на който трябва да се отговори: Как е формирана човешката фигура, маркирана на платното?

Станете почитател на Класа