Мексико: как милионните кибер кражби засягат финансовите услуги на потребителите

Един милионен грабеж от мексиканските банки, организиран от неидентифицирана група хакери, разкри важни слабости в банковите услуги в тази страна.

 

Кражбата настъпи в края на април чрез вълна от нападения срещу цифрови платформи, които позволяват на различни финансови институции да се свързват с междубанковата електронна платежна система (SPEI), управлявана от Мексико, институция, която регулира всички операции по банкиране в страната.

 

Групата нападатели се възползва от уязвимостта в системата, за да прехвърли пари от касите на банките в сметки-призраци в други финансови институции, които впоследствие бяха изтеглени от банкомати.

 

По този начин хакерите са откраднали между 300 и 400 милиона мексикански песо (между 15 и 20 милиона долара) чрез онлайн банковите системи на финансовите институции. Все пак все още няма точна и официална сума на откраднатите пари.

 

Единствената банка, която публично призна, че е била засегната от атаката, е Banorte, втората по големина в страната. Според официалната версия на Мексиканската централна банка, общо пет финансови институции са били засегнати от нападението.

 

Забележително е, че парите са били откраднати от вътрешни сметки на самите банки, така че досега властите отричат да са откраднати средства на потребителите.

 

"Към днешна дата няма данни, че ресурсите на клиенти са били засегнати в която и да е от участващите институции в SPEI, тъй като инцидентите са станали в сметки на самите финансови институции, които са били лимитирани и не са засегнали финансовото им състояние ", заяви Мексиканската банка в изявление. До момента няма елемент, от който да се заключи дали кибератаката е от национален или чуждестранен произход.

 

Съществуват обаче подозрения, че нападението може да бъде организирано в самата банкова система, чрез някой работник с дълбоко познаване на системата, поради начина, по който са извършени хиляди сделки, които практически са останали незабелязани.

 

За да смекчат и противодействат на големите щети, властите на Мексиканска банка наредиха банковите транзакции да мигрират към по-безопасна, но по-бавна система от SPEI, което е причинило закъснения в банковите услуги на потребителите.

Станете почитател на Класа