Словесната война между Ердоган и Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху назова "касапин" турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като той го нарече "терорист" заради вълната на насилие, което избухна в Газа.

 

"Нямаме притеснение от нашествениците, Нетаняху. Вие сте агресор и присъствате в тези земи като окупатор. В същото време, вие сте един терорист", каза Ердоган в неделя критикувайки жестоките сблъсъци на границата между Газа и Израел, в която 17 палестинци загинаха и още 1400 бяха ранени. "Това е терористична държава. Ние знаем за това, което те са направили в Газа и това, което те са направили в Ерусалим", заяви той в друга реч, съобщава Ройтерс.

 

"Ердоган не е свикнал да бъде репликиран, а би трябвало да свикне с това", отговори Нетаняху. "Той, който окупира Северен Кипър и кюрдският регион и организира кланета на цивилни в Африн, не трябва да ни чете лекции за морал и ценности", отвърна министър-председателят на официалния си Twitter.

 

Прехвърлянето на критики между двете страни започна миналата седмица. В петък Ибрахим Калин, говорител на президента на Турция, разкритикува "нападението на Израел срещу беззащитни цивилни палестинци, които са присъствали на мирни демонстрации в Газа". В допълнение, Министерството на външните работи осъди "несъразмерното използване на сила от Израел срещу палестинците".

 

От своя страна, Нетаняху заяви в туит, че "най-моралната армия в света, няма да бъде поучавана от тези, които са бомбардирали безразборно цивилни в продължение на години."

 

Израелската армия заяви, че е осуетила "опит за проникване терористи " в северната част на ивицата Газа. От своя страна властите в Газа съобщиха, че израелската армия е нападнала палестинците, протестиращи на границата със сълзотворен газ, гумени куршуми и огън.


В резултат на атаките, най-малко 17 цивилни палестинци бяха убити и повече от 1400 ранени, според палестински пратеник в ООН Рияд Мансур.


Международни правозащитни организации критикуват използването от страна на Израел на военни боеприпаси срещу протестиращите, а генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, призова за провеждането на разследване на тези смъртни случаи.

Станете почитател на Класа