Аржентинска подводница изчезна след прекъсване на електрозахранването

Аржентинска подводница изгуби контакт с базата си в сряда. Според информация от La Nacion, подводницата "Ара Сан Хуан" изчезнала в южната част на Аржентинско море. Две корвети и самолет на ВМС участват в операцията по търсене в Персийския залив на Сан Хорхе, в близост до Пуерто Мадрин. До петък нямаше официално изявление за резултатите от търсенето.

Според медията лодката има екипаж от 37 души, включително осем офицери.

Информацията, известна до момента е, че подводницата е загубила контакт по време на рутинни маневри и че операцията по търсене е започнала незабавно от базите в Мар дел Плата.

Източниците, консултирани от La Nación, увериха, че търсенето е предизвикано от "загубата на комуникационна връзка". През 2014 г. подводницата е ремонтирана, за да се удължи полезния й живот с 30 години.

По това време, ремонтът на лодката, която служи от 1985 г. насам, се състои от замяна на четири дизелови двигатели, електрически двигатели и вътрешни механизми.

До връщането си в експлоатация през май 2014 г. подводницата е ремонтирана в продължение на седем години в аржентинската корабостроителницата Танданор.

Станете почитател на Класа