Space X с тайна мисия, за която нищо не е известно

На 17 ноември, като част от една тайна мисия, наречена Zuma, американската компания Space X пусна ракета Falcon 9 от нос Канаверал във Флорида.

Според "The Verge" целта на кораба е да транспортира "може би най-тайнственият товар" на компанията. Известно е само, че това е правителствен "класифициран" спътник, построен от военният доставчик Northrop Grumman, който трябва да бъде пуснат в ниска околоземна орбита от Falcon 9. Въпреки това не е известна целта на мисията Zuma, нито типът сателит, нито към коя правителствена агенция принадлежи.

Дори не бе известно точното време на старта, което бе насрочено за между 20:00 и 22:00 часа в Източно време (около 01:00 GMT).

"Както Falcon 9, така и полезният товар са в отлично състояние", казаха от SpaceX в изявление, добавяйки, че допълнителният ден от отлагането на мисията, ще бъде използван за "извършване на допълнителна провелка преди изстрелването".

Мисията беше оповестена през октомври, когато порталът NASASpaceflight.com съобщи за документите, които SpaceX е изпратил до Федералната комисия по съобщенията, искайки разрешение за "Мисия 1390". Малко след това стана известно, че тази мисия, наричана още Зума, предвижда транспортирането на товар, построен от космическата и отбранителната компания Northrop Grumman.

Порталът Space.com подчертава, че Зума е 17-та мисия на SpaceX и третия полет на компанията през 2017 г. Компанията вече е извършила мисии за военновъздушните сили на САЩ през септември и за Националната служба за разузнаване през май. Този път обаче не беше разкрито на коя правителствена агенция принадлежи мистериозният товар.

Станете почитател на Класа