Биолог откри в Перу странно създание с невероятно поведение

Аарон Померанц, биолог и студент в Университета Бъркли Калифорния, (САЩ), преживя голяма изненада през август, когато се сблъска с мистериозно създание в Националния резерват Tambopata, Перу.

Подобно на "пулсираща" маса, това същество, прилепнало към едно дърво, демонстрира странен начин на оцеляване, за да се защитава срещу хищници, информира The Mirror. Както бе обяснено от специалиста, масата всъщност представлява група ларви на "вихрови мухи", които се събират, за да имат наистина ефективен начин на защита. Десетки или стотици ембриони от тези насекоми се преплитат, за да изглеждат много по-големи, отколкото са самите те, и се движат в унисон, за да се представят за един организъм.

В снимките, записани от Померанц, тези ларви са първо статични. Въпреки това, веднага щом камерата се раздвижи, те се извиват трескаво и създават ефект, който ще накара всеки човек или животно да се върне. "Интересното поведение в колективната отбрана напомня за една сплотена група от спартански воини", пише биологът в Twitter.

Както беше отбелязано от студента, цитиран от The Mirror "самотната ларва на планинска муха може да стане лесна плячка на птица или гладен паяк. Но като част от голяма и много обединена група помага на ларвите да оцелеят при атаки". "Като се движат в унисон, те могат да изглеждат като по-голямо животно, което може да изплаши евентуален враг", добавя той.

Станете почитател на Класа