Хиляди протестират в Южна Корея срещу ракетна система на САЩ

Хиляди южнокорейци протестираха срещу планирано създаване на американска ракетна система в Сонджу, чиито земи са дом на 40 000 души

Протестната демонстрация се състоя в сряда след като Южна Корея и САЩ избраха югоизточния окръг за мястото, където да бъде изграден военния комплекс.

 

Демонстрантите държаха червени банери, на които беше изписано, „Абсолютно се противопоставяме на разгръщането на ракетната система".

Доклади също казаха, че управителя на окръга Ким Ханг-Гон и местни членове на Съвета са стартирали гладна стачка, за да се противопоставят на предложената за изграждане ракетна площадка.

 

Местоположението на ракетите в Сонджу, 296 км югоизточно от Сеул, щяло да помогне за „по-твърдото обезопасяване на нашите хора в голяма част на територията на Южна Корея", се казва в изявление на корейското Министерство на отбраната. „Системата драстично ще увеличи капацитетът за защита на ключови държавни съоръжения, като атомни електроцентрали и рафинерии за нефт, както и сътрудническите отношения на Южна Корея със САЩ", допълни министерството.

 

Вашингтон и Сеул достигнаха до официално споразумение в петък, за разполагането на американската противоракетна система на Корейския полуостров. Това се направи в опит да се противодейства на предполагаемите заплахи от страна на Пхенян, след започването на официални консултации март месец.

 

След сделката, Пхенян обеща да има „физически отговор", заплашвайки юга с „безмилостен ответен удар".

 

„Ще има мерки за физическа реакция от наша страна веднага след като мястото и времето на инвазивният инструмент за световно надмощие на САЩ бъде доведено в Южна Корея и се потвърди", заявиха севернокорейски военни в понеделник.

 

От Министерството на отбраната на Южна Корея пък изстреляха в отговор, обещавайки „решително и силно наказание от нашите военни" за всякакви „прибързани и безумни действия".

 

В опит да разсее опасенията на Русия и Китай, южнокорейския президент Пак Кън Хе каза също, че ракетната система не е била предназначена за насочване към трети страни, различни от северната заплаха.

 

Китай каза, че системата надхвърля нуждите по сигурността на Корейския полуостров. В събота, китайски външен министър Уанг Йи посочи, че има „конспирация зад този ход".

 

От Пекин казват, че разполагането на системата ще навреди на мира в региона и няма да направи нищо, за да помогне, за премахването на атомното оръжие на полуострова.

 

Русия също каза, че ракетната система създава тенденция за подкопаване на стабилността в региона и „най-вече ще се отрази негативно на глобалната стратегическа стабилност".

 

Москва и Пекин виждат планирания ход като опит да се вкарат техните съоръжения в обхвата на американските радари.

Станете почитател на Класа