Китай ще насърчава алтернатива на ТРР на срещата на върха на APEC

Пекин ще се стреми да прокара своя собствена версия на търговски пакт с Азия и Тихоокеанския регион на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC), която ще се проведе следващата седмица в Манила, предаде АФП.

Според агенцията, Пекин насърчи създаването на Свободна търговска зона на Азиатско-тихоокеанския регион (FTAAP) още на срещата на върха на APEC миналата година. В края на срещата участниците се договориха да проучат идеята за създаване на международен договор, който може да се превърне в съперник на Споразумението за икономическо партньорство (TPP) - търговска коалиция от 12 държави, водени от Вашингтон, която включва най-големите икономики в региона, но изключва Китай.

Според източници на АФП, Китай ще докладва за резултатите от своето проучване относно FTAAP на срещата на върха на APEC през следващата седмица на която ще участва президентът Си Цзинпин. "Ние трябва да работим за създаването на FTAAP и това търговско споразумение ще бъде фасилитатор на регионалната интеграция в APEC" каза той.

Ако се осъществи, FTAAP ще бъде най-голямата свободна търговска зона на света, която ще включва Китай, страните подписали ТРР, както и други регионални структури. На членовете на APEC се падат над 50% от световния БВП и почти половината от световната търговия.

Според АФП, Китай вижда FTAAP като защита срещу договора ТРР, воден от САЩ, който е ключов елемент от стратегията на САЩ в Азия. Въпреки че САЩ заявиха, че ТРР е отворен за участие на Китай, Пекин бе изключен от преговорите.

Станете почитател на Класа