Намерена е до бреговете на Израел изгубената шхуна на барон Ротшилд

Потънал кораб е бил локализиран край бреговете на Израел, който може да е принадлежал на един от бароните Rorschild и които е използван за подкрепа на израелските заселници в Палестина, казват археолозите. Досега не се знаеше какво се е случило с една от трите шхуни, наети от банкера за тази цел.
Израелски археолози от университета в Хайфа твърдят, че са открили шхуната на барон Едмонд Джеймс де Ротшилд (1845-1934), която изчезнала преди повече от сто години. Богатият член на известната династия използва този кораб за доставки за израелските заселници в Палестина. Шхуната е намерена разбита край бреговете на Израел през 1976 г., но малко е била изследвана.
Баронът живее във Франция и силно подкрепя ционизма. Той организира няколко винарни в израелските селища и фабрика за производство на бутилки за вино. Известно е, че Ротшилд е имал три кораба за доставки на суровини, материали и продукти, необходими на тогава новия град Зихрон Яаков.
Експертите още не са сигурни, дали това е всъщност третата шхуна на Ротшилд, но са открили, че е превозвала керамични плочки, гранитогрес и бъчви - товари изпращани от барона за новите еврейски селища.

Станете почитател на Класа