"Роботи ще вярват в Бога"

За разлика от последните опасения, изразени от влиятелни личности за възможни вреди от изкуствения интелект, един американски пастор предсказа, че роботите ще придобият вяра в Бога и така ще направят добро за света.
Кристофър Бенек, пастор на Презвитерианската църква в Провидънс, Флорида, смята, че напредъкът в изкуствения интелект трябва да бъде приветстван от християнската вяра. "Не вярвам, че Христовото изкупление ще се ограничен само до хората", каза той в интервю за Gizmodo. "Това е изкупление за цялото творение, дори и за изкуствения интелект".
Бенек счита, че е малко вероятно роботите да са по-лоши от нас в духовен смисъл и дори казва, че изкуственият интелект може да "пренесе хората към нови нива на святост." "Носителите на изкуствения интелект, щом станат по-интелигентни от хората, ще разберат по-добре и по-точно моралните и етични принципи ", казва пасторът.
Неговото мнение се подкрепя от американския учен Марвин Мински, който дори не изключва наличието на душа в напреднали роботи. "Защо не? Ние не знаем точно какво е душата на човека, но предполагаме, че мозъкът участва. А бъдещите супер-системи ще имат един по-съвършен интелект от нашия ."

Станете почитател на Класа