Напрежение между САЩ и Израел

Администрацията на Обама намеква за недоволство от плановете на израелския премиер Бенямин Нетаняху за обръщение към Конгреса през март във връзка с иранската заплаха. Председателят на Конгреса Джон Бейнър е поканил Нетаняху - и израелският лидер е приел поканата - без никакво участие на Белия дом.
В изявление, прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест, учтиво описва това като "отклонение" от протокола. Той също каза, че тогава президентът не ще се срещне с Нетаняху, но обяснява това решение само с желанието да не се повлияе на предстоящите избори в Израел. Запитан дали решението да говори пред Конгреса е шамар за администрацията на Обама, той каза: "Аз със сигурност не го тълкувам по този начин."
В същото време, източник идентифициран като висш американски представител е заявил "Мислехме, че сме виждали всичко, но Биби успя да изненада дори и нас. Има неща, които просто не се правят. Нетаняху трябва да помни, че президентът Обама има още година и половина да президентства. " Съобщава се, че Обама директно е предупредил Нетаняху да не призовава американските законодатели за нови санкции срещу Иран. Обама е заплашил да наложи вето над такъв законопроект, заявявайки, че това може да застраши деликатните преговори за ядрената програма на Иран. Обама и Нетаняху имат "съществени разногласия" за дипломатическите преговори с Иран.
Независимо от това, ангажиментите на САЩ към сигурността на Израел, се описват като "непоклатими."

Станете почитател на Класа