Освободените кубински дисиденти казват, че разведряването с ъс САЩ ще увеличи усилията им за промяна

Новоосвободените дисиденти имат големи надежди, че разведряването със САЩ ще помогне на техния натиск за промени, въпреки скептицизма по отношение на правителството на Куба.
Remon Arzuaga, аматьор рапър, с прякора "критикът" бе арестуван през 2013 г., след като агенти на Държавна сигурност боядисали къщата му с про-правителствени лозунги, което довело до стълкновение с полицията. Той бе осъден на шест години, за атака срещу държавната сигурност. Държан на пет мили от дома си, той бил качен в кола в четвъртък и изведен от затвора, като част от споразумениета за нормализиране на отношенията със САЩ. "Това е тежък удар срещу режима, когато те самите трябва да пуснат хората, които според тях са извършили престъпления," каза Remon. "Това ми дава сили да продължавам да се боря за нашите права и свободи." Той нарече споразумението САЩ-Куба "исторически момент, огромно събитие за страната ми и аз съм много горд."
Някои от членовете на кубинската опозиция разкритикуваха сделката, казвайки че Вашингтон не е спечелил достатъчно отстъпки - аргумент повторен от критиците извън страната, като американския сенатор Робърт Менендес, който нарече сделката "едностранна и заблудена ". "Ще могат ли тези 53 политически затворници спокойно да работят в страната си за свободата и човешките права - или ще те да бъдат хвърлени в ГУЛАГ отново?" каза Менендес в Сената.
Осем от 10-освободените дисиденти, интервюирани от Асошиейтед прес след тяхното освобождаване изразиха увереност, че намаляването на напрежението в отношенията със САЩ ще подобрят живота в Куба. Само един имаше отрицателно отношение към сделката.
Куба отдавна описва вътрешните дисиденти като агенти, подкрепени от САЩ и от задграничните критици на лидерите Фидел и Раул Кастро.
Една от освободените дисидентки не е оптимист. Sonia Garro, наскоро освободен член на „Дами в бяло", най-известната група дисиденти на Куба, заяви, че е силно скептична, че разведряване ще подобри нещо в Куба, въпреки че тя възнамерява да продължи да е активист. "Мисля, че тази сделка ще даде повече власт на управляващите в Куба, аз нямам никаква надежда, че нещо ще се промени," каза тя. "Аз отивам да продължа да се боря за правата на човека в Куба."

Станете почитател на Класа