Наистина ли сме постоянно гладни по време на диета или само си въобразяваме?

Наистина ли сме постоянно гладни по време на диета или само си въобразяваме?
  • Публикация: 
  • Дата:  
    22.06.2023
  • Сподели:

Чувството на глад по време на диета е едно от онези неща, които затрудняват придържането към правилното хранене в дългосрочен план.

 

 

 

Наистина, как можете да живеете спокойно и да вършите ежедневните си дейности, когато в главата ви се върти единствено мисълта кога пак ще хапнете.

Учените обаче са сигурни, че чувството за глад при балансирана диета е само илюзия, която наистина може да бъде победена, предава vesti.bg.

При проучване от 1987 г. учените разделят 28 души с наднормено тегло на две групи. Дневната диета на първата група съдържа 500 калории, докато субектите от втората група консумираха 1200 калории. Любопитното е, че участниците не знаеха към коя група принадлежат.

Експериментът продължава два месеца. Доброволците, които приемали 500 калории на ден, загубили повече тегло, но били по-малко гладни. През 2008 г. друга група изследователи решават да проведат подобен експеримент. Учените разделят 27 души на две групи: едната приема 2294 калории на ден, а другата едва 313 калории. В същото време хората консумират храната под формата на пюре.

Резултатите изумяват експертите. Те открили, че настроението, ученето, паметта, логическото мислене и нивата на ситост са сходни при двете групи. Освен това доброволците от втората група не са забелязали липсата на калории.

Друго проучване е проведено през 2011 г. Като част от нов експеримент, на тестовите субекти бяха дадени млечни шейкове. Всички участници са пили коктейл, който съдържа 380 калории. На първата група обаче е казано, че шейкът има 180 калории, а на другата група, че има 620 калории.

Скоро субектите от втората група съобщават, че се чувстват много сити. Освен това те са намалили хормона грелин, който е отговорен за чувството за ситост.

Така отново и отново учените стигат до извода, че за да изпита чувство на ситост, е достатъчно човек да знае, че диетата му е пълноценна. Чувството на глад по време на диета често се дължи на психологически причини: отказът от обичайната нездравословна храна, мозъкът е стресиран и се опитва да убеди човек, че е гладен, дори когато не е.

 
 

Станете почитател на Класа