За какви неща могат да ви арестуват в Англия

За какви неща могат да ви арестуват в Англия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2021
  • Сподели:

Всички знаем, че ако правим глупави неща, като да се замесим в сбиване или да откраднем нещо, можем да бъдем арестувани почти във всяка точка на света, включително и Англия.

 

Но знаете ли за странните закони, които страната е приела преди векове и все още са в сила?

Вижте някои от най-шокиращите неща, сред които и безобидна детска игра, за които могат да ви щракнат белезниците на Острова:

 

1. Да си чистите изтривалката пред вратата след 8 ч. сутринта

 

 

Според разпореждане на полицията в Лондон от 1854 г. се счита за нарушение да си тупате килима на улицата. Единственото изключение е преди 8 ч., когато е позволено да си изтупате изтривалката пред вратата, съобщава The Culture Trip.

 

2. Да играете на „почукай и бягай“

 

Когато човек е вече възрастен, да му почука някой на вратата и да избяга е доста дразнещо. Това съвсем не значи, че не е правил същото като дете. Малцина, обаче, знаят, че когато почукате на вратата или позвъните на звънеца и избягате, могат да ви арестуват.

 

3. Да се облечете като войник или моряк

 

 

Всички сме се изкушавали да сложим малко по-екстравагантно облекло някога през живота си, но обличали ли сте са като войник или моряк? Според постановление от 1904 г. „всеки, който е представя за собственик на документ за военна служба или че е освободен от такава“, може да получи едно от най-строгите наказания в странното английско законодателство – 1 месец затвор.

 

4. Да сте пиян в бар

 

 

Можем да признаем, че всички сме нарушавали това правило. Противозаконно е да сте пияни и извън кондиция, но също така подлежитге на арест само да сте пиян на обществено място. Законът за разрешителните от 1872 г. постановява, че всеки, който се счита за пиян на „главен път или друго обществено място, независимо дали е сграда или не, или на всяко лицензирано място“, ще бъде глобен с 200 паунда.

 

5. Да поискате назаем 1 паунд за телефонна кабинка

 

Когато батерията ви е паднала и се налага да ползвате телефонна кабина, или ви трябва 1 паунд за паркинг машината, но нямате дребни, искали ли сте от някого да ви даде назаем? Всъщност сте нарушавали закона, той като според акт от 1824 г. вие се считате за просяк.

 

6. Да пускате хвърчило на обществено място

 

Според акт на лондонската полиция от 1839 г. всеки, „който пуска хвърчило или играе някаква игра, с която дразни живеещите там или минувачите, или прави или използва каквато и да е пързалка на леда или снега на всяка улица или пътна артерия, създава опасност за минувачите“. Очевидно това заслужава 500 паунда глоба.

 

 

 

7. Да надувате клаксона, за да накарате някого да се махне

 

Мнозина от нас го правят в пристъп на ярост, но натискането на клаксона по всякакъв друг повод, различен от предупреждаване на шофьорите за опасност, също е против закона. Също така е незаконно да използвате клаксона на движещо се превозно средство между 23.30 ч. и 7 ч. сутринта на всеки път с ограничено движение, който има улични лампи и лимит от 30 мили в час.

 

8. Да внасяте полски картофи в Англия

 

Друг странен закон – актът за полските картофи от 2004 г., забранява човек да внася картофи, „за които знае или има сериозна причина да смята, че са полски“. Този закон е въведен след избухване на случаи на пръстеновидно гниене по картофите в Полша, след който всички картофи, внасяни от там, трябва да имат сертификат, че са тествани за тази болест.

 

9. Да боравите със сьомга при съмнителни обстоятелства

 

И ние не сме много сигурни какво точно означава това. Според акта от 1986 г., нямате право да боравите със сьомга в никаква ситуация, която може да се определи като „подозрителна“.

 

10. Да си отнесете вкъщи покупките от железарията

 

Не е чак толкова строго, колкото звучи, но ако отидете в железарски или строителен магазин и си купите дървена дъска, стълба, греда, вана, стяга или гума, е против закона да си ги отнесете вкъщи по улиците на Лондон. Единственото изключение се прави, ако товарите или разтоварвате превозно средство или пресичате магистрала. Максималната глоба за това е 500 паунда.

 

11. Да се пререждате на опашката за транспорт в лондонска метростанция

 

 

И накрая, може би най-британския от всички абсурдни закони – пререждането на опашка. Британците обожават да се редят на опашка, но ако вие сте малко нетърпеливи или груби и прередите опашка на станция на метрото, всъщност нарушавате закона. Само трябва да има знак, който да ви информира да стоите на опашката или транспортен служител да приканва хората да се редят както трябва, за да е в сила този закон.

 

Станете почитател на Класа