Турският Сен Тропе

Турският Сен Тропе
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    09.01.2021
  • Сподели:

Едно кътче от огромното турско крабрежие започва все повече да се превръща в сериозен съперник на Сен Тропе по отношение на клубове на плажа, храна и мегаяхти. Турската Ривиера започва все повече да изпъква като сборен пункт за знаменитости, модели, богати бохеми и представители на елита.

 

Сред топ гостите на Бодрум са Бионсе, Кейт Мос, Том Ханкс и Никол Кидман. Всички те са запленени от чара на Тюркоазения бряг. Все по-популярна става и новата Палмарина (известна също и като Ялъквак Марина) край брега на морето, където е пълно с лъскави магазини на световни модни марки.

 

Мегаяхти

Разходете се по крайбрежната улица и се потопете в блясъка на суперяхтите. Палмарина отвори през 2012 г. като първото турско пристанище за мегаяхти с 620 котвени стоянки и оттогава някои от най-богатите хора са спирали яхтите си там (има слухове, че сред тях са Бил Гейтс и Роман Абрамович), пише mandarinoriental.com.

 

 

Излизането във водата е един от най-добрите начини за разпускане, а Бодрумският полуостров предлага много скрити заливчета, в които да пуснете котва и да поплувате в топлите чисти води.

 

Има много яхтени чартърни компании, готови да съдействат да прекарате време на борда на традиционните турски дървени гюлети и други първокласни луксозни съдове с джакузи на борда и шампанско.

 

 

Лукс

Оживеният град Бодрум се намира в щжната част на едноименния полуостров, но закътаното място Туркбуку на севериния бряг предлага по-уединен лукс. В сърцето му се намира лъскава марина, пълна с яхти, а по краищата ѝ има модерни барове и бутици.

 

История

 

 

Подобно на френския си съперник с неговата запазена цитадела от 16-и век, Бодрум е с богата история, най-интересната част от която е замъкът от 15-и век. Построен от Рицарите на Свети Йоан, той е превзет от османците и превърнат с джамия, като му е добавено и минаре.

 

Днес там се намира Музеят на подводната археология, който дава невероятна възможност за разглеждане на останки от корабокрушения, събирани на морското дъно, заедно с техните покрити със сол съкровища – от сребърни монети до мюсюлманска стъклария.

 

 

На територията на замъка има красива средиземноморска градина. Бодрум е известен и с Мавзолея на Мавзол в Халикарнас – едно от Седемте чудеса на Древния свят. Днес там са останали руини.

 

Храна

 

 

Докато Сен Тропе предлага провансалска кухня, Бодрум впечатлява със свежи мезета и морска храна, доста често предлагани в изискана обстановка, край брега на морето или на места с провинциална атмосфера.

През нощта пешеходната зона до яхтеното пристанище се превръща в шумна парти зона заради голямата концентрация на барове и ресторанти.

 

 

Със своите ултра лускозни хотели и лъскаво яхтено простанище, тази красива част на егейското крайбрежие все повече се превръща в курорт за хора с възможности.

 

Станете почитател на Класа