7 ключови мъдрости на цар Соломон за финансово благополучие

Специалисти твърдят, че тези принципи на цар Соломон могат да отворят пътя на човек към финансово процъфтяване.

 

1. Търси ключ към мъдростта, а не към материални блага. „Мъдростта и разсъдителността са по-добри от злато и сребро.“ За времето си цар Соломон бил най-богатият и достатъчно влиятелен управник. Известен е с добрите си дела, молел Бог не за пари, а за проницателност, внимателно наблюдавал природните явления, хора с различни характери, техните дела и изказвания. Соломон правел изводи, които след това прилагал в практиката. С мъдрото му поведение при него дошло и благосъстоянието.

 

https://i2.wp.com/bultimes.com/wp-content/uploads/2019/06/7-%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BC%D1%8A%D0%B4%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80-%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%B5.png?fit=480%2C480&ssl=1

 

2. Божието – Богу. „Почитай Господа като собствено достояние, с резултати от труда; тогава хамбарите ще бъдат пълни със злато, а зимниците – с вино.“ Господ заповядал една десета част от печалбата да се дава за божии дела. Преди много векове основната печалба на хората било месо, вино и други храни. Днес доходът са пари. Изпълнявайки повелята на Господ, ти следваш ключовия закон за изобилието.

 

3. Оказвай поддръжка. „Не отказвай помощ на онзи, който е достоен и има нужда от нея, ако е по силите ти да помогнеш. Не казвай на ближния си да се обърне към тебе по-късно, ако можеш да подобриш живота му сега.“ Ако имаш възможност, помагай – финансово, с предмети, влияние, поддръжка. Прави го сега, без да чакаш по-подходящи според тебе времена. Да протегнат ръка за помощ, това е благословение от Всевишния. Освен това, който помага на други, душевно се обогатява и процъфтява.

 

4. Бъди щедър. „Един човек е щедър и богатее, а друг е скъперник и е бедняк.“ Не се привързвай прекалено силно към пари и злато. Те не са цел, а средство за съществуване. Трябва да бъдеш щедър, включително и в душата си.

 

5. Бъди верен. „Не давай честта и достойнството си на съмнителни личности, за да не се насищат чужди хора на твоя доход, а плодовете на твоите старания да не обогатят чуждо жилище.“ Соломон има немалко изказвания, които се отнасят до верността в семейството. Такъв принцип може да се приложи и към делата. Ако човек се разпилява на всичките страни, то не само губи силите, но и капитала си.

6. Не бъди ленив. „Поспиш, помързелуваш – а бедността чука на вратата.“ Прозорливият управник никога не е лежал без работа в разкошните си хареми. Царят редовно създавал, строил, подобрявал света около себе си. Точно знаел, че мързелът и безделието са път към бедност.

 

7. Обогатявай постоянно знанията си. „Предпочитай знанията пред среброто и златото. Мъдростта е по-скъпа от богатството, тя дава повече от най-доброто злато. Трябва да се учим да получаваме нови знания, да ги прилагаме в практиката. Тогава финансовото ни състояние ще расте. Често хората се съсредоточават на парите, забравяйки за важни неща, които водят до благосъстояние. Умението да получаваш печалба, не е само в добрата работа, но и в щедростта, верността, готовността да помагаш и да се учиш.

 

Соломон не се стремял към богатство, но имал щедра душа, светъл ум, трудолюбие и принципи. Това е само малка част от цитатите на мъдрия цар Соломон, взета от „Книга със Соломоновите притчи“.

 

 

Издателство PACПEP

 

Станете почитател на Класа