Връзката между парите и щастието?!

Могат ли парите да купят щастие? Този въпрос отдавна има различни отговори в зависимост от това кого питате. Но една таблица, спомената днес от визуалния капиталист Джеф Десджардинс, се приближава към решаването на проблема с друг подход – от гледната точка на данните, като предоставя един потенциален отговор – парите купуват щастие, но малко, ограничено такова, пише zerohedge.

Първо мисловна задачка

 

Да предположим, че имаме двама хипотетични мъже – единият се казва Беф Джезос и е милиярдер, другият се казва Джон Смитъ и той има средни приходи.

 

Кой от тях ще е по-щастлив, ако приходът му бъде умножен по две в този момент? Беф може би ще е щастлив, че има двойно повече в банката, но от материална гледна точка животът му едва ли ще се промени значително – той все пак е милиярдер. От другата страна обаче Джон също ще има два пъти повече средства, с които ще може да осигури двойно по-добър живот на семейството си и да подобри баланса между живот и работа. Тези ресурси водят до реални промени в живота на Джон, които потенциално могат да променят задоволеността му от живота. Също като този пример, данните сочат за подобна история, когато говорим за държави.

 

Подходът с данни

 

Днешната таблица включва връзката между индивидуалния брутен вътрешен продукт и съобщените данни за щастие. Източникът е Световната банка и Световния доклад за щастието от 2017 г.

 

 

Според числата, връзката между пари и щастие е сериозна в ранните години на държавите или когато те още не са добре развити икономически. Веднъж когато материалните елементи от пирамидата на Маслоу са достигнати, връзката става по-сложна за предсказване. Общо взето, когато годишният БВП на човек се увеличи от 10 до 20 хил.лв. годишно, връзката е изключително силна. Скок от 30 до 60 хил.лв. годишно запазва подобна съотношение, но с много повече вариация.

 

И именно тази вариация е мястото, където нещата започват да стават интересни, тъй като се оказва, че в този случай не винаги повечето пари водят до повече щастие. А крайният резултат е - колкото повече средства има човек, толкова по-малако щастлив се чувства с увеличаването на състоянието му. Що се отнася до България, несъмнено тук двоен приход би довел до повишаване на нивата на щастие в обикновения човек. Вие бихте ли желали да получите двойно по-голяма заплата и смятате ли, че това ще ви направи обективно по-щастливи?

Станете почитател на Класа