Скенерите за цялото тяло са вредни за здравето

Технологията, която прави възможно "претърсването на голо", е опасна за здравето, твърдят американски учени. Поне половината от тези уреди използват т. нар. обратно разсейване – технология за изпращане на нискоенергийни рентгенови лъчи през тялото. Администрацията за сигурност на транспорта в САЩ възразява, че дозата е изключително ниска и поради това не може да бъде опасна. Според нейни представители облъчването при една-единствена рентгенова снимка на гърдите се равнява на 5000 преминавания през скенера.
Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско обаче оспорват тази теза. Според тях йонизираща радиация като рентгеновите лъчи, използвани в скенерите, може да предизвика хромозомни поражения и така да доведе до рак.
Освен това учени от Колумбийския университет в Ню Йорк твърдят, че дозата радиация от скенерите надхвърля 20 пъти първоначално обявената. По думите им средно един на всеки 20 души има генно обусловена нетърпимост към радиация и ДНК на тези хора трудно може да се възстанови от пораженията, предизвикани от облъчването. При такива хора облъчването може да отключи рак на кожата, като децата са в особено рискова ситуация.

Станете почитател на Класа