Жасминът е успокояващ, колкото и валиумът

Ароматът на жасмин е също толкова ефикасно успокоително, колкото и валиумът, но без странични ефекти, съобщи „Дейли телеграф“, позовавайки се на ново изследване на германски учени.
С помощта на лабораторни тестове било установено, че ароматът и химическият му заместител успокояват лабораторни животни, при което те прекратяват абсолютно всякаква активност и просто застават неподвижни и отпуснати. Когато въздухът се изпълни с ароматните молекули, те се придвижват от белите дробове към кръвта, а след това се транспортират до мозъка. Образите от сканирането на мозъка показали, че ефектът на химикала, наречен GABA, върху нервните клетки е усилен от аромата и помага за намаляването на тревожността. Проф. Ханс Хат от университета „Рур“ в Бохум и неговият екип се надяват, че ще могат да променят химическата структура на ароматните молекули и така ще успеят да постигнат още по-силен ефект. Те изпробвали стотици различни аромати, за да установят техния ефект върху GABA рецепторите при хора и животни, и установили, че ароматът на жасмина усилва ефекта на GABA над пет пъти и действа също толкова силно, колкото успокоителните и приспивателните лекарства. Те обаче предизвикват депресия, замайване, понижена координация и други странични ефекти.
Жасминът е широкоразпространен в ароматерапията. Смята се, че притежава различни лечебни свойства и че вдишването му предава сигнали до частта от мозъка, която отговаря за контролирането на емоциите.

Станете почитател на Класа