Пентагонът разработва самолет подводница

Агенцията за изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) към Пентагона разработва проект на безшумен самолет, който да може да лети ниско над водата, докато приближи целта си – била тя вражески кораб или пристанище, съобщи „Ню сайънтист“. След това машината се приводнява и се превръща в подводница, която може да се потопи на разстояние, достатъчно да нанесе удар, без да издава местоположението си.
DARPA, която е с годишен бюджет от 3 милиарда долара, през тази година започна да разглежда предложенията за дизайн на самолета. Предстоящите предизвикателства са огромни не само защото самолетите и подводниците са коренно различни. Самолетите трябва да са леки, за да сведат до минимум двигателните сили, които да използват, за да се издигнат във въздуха. Подводниците трябва да са тежки, с масивни корпуси, за да могат да устоят на разрушителните сили от обкръжаващата ги вода. Така че инженерите трябва да намерят баланса между тези противоречащи конструкции. Може ли самолетът да бъде построен така, че да се гмурка в морето като птица и как ще се задвижва той - дали реактивният двигател е най-доброто решение и за двете машини?
Според Норман Полмар, бивш консултант по морски стратегии и технологии към американското правителство, за начало трябва да се открие начин да се направи самолет, който може да се потапя във водата. „Подводниците не могат да летят, но хидропланите могат да се потапят“, заявява той. Това е била идеята и зад вероятно първия опит за летяща подводница. През 1934 г. Борис Петрович Ушаков – студент инженер, изобретява летяща подводна лодка – нещо като плаващ самолет с три двигателя, който да дебне корабите от засада. Ушаков предвижда самолетът да лети пред целта си, после да се приводни и да потопи фюзелажа си, за да чака под повърхността на водата, след което да обстрелва минаващите наблизо кораби. Но идеята така и не се осъществява на практика. Сега учените се надяват така да разработят машината, че проектът им да не бъде сполетян от същата участ.

Станете почитател на Класа