Откриха най-древните многоклетъчни организми

Открита бе най-старата вкаменелост на многоклетъчен организъм и той е 200 милиона години по-стар, отколкото се предполагаше, съобщи „Дейли мейл“. Вкаменелостите са огромен пробив в науката и доказват, че организирана форма на живот е съществувала много по-отдавна, като намерените организми са най-старата открита форма на живот със собствена ДНК. Екземплярите, които са с различни форми и размери, бяха изкопани близо до Франсвил в Габон през 2008 г. и оттогава учените изследват образците. Първите следи на живот са прокариотните организми, които са се появили преди 3,5 милиарда години. След това преди 600 милиона години на Земята настъпва Камбрийският взрив, когато нивото на кислород в атмосферата се покачва много и започва огромно разпространение на редица биологични видове.
Учените смятат, че откритията от Габон ще им помогнат да научат какво се е случило между прокариотичния живот и Камбрийския взрив. Времето между тези две събития се нарича протерозой – период, за който се знае твърде малко.
Около 100 от откритите 250 образци са с разнообразна форма и големина. Те са живели в колонии с гъстота около 40 екземпляра на половин квадратен метър в плитководни басейни с дълбочина между 20 и 30 метра.

Станете почитател на Класа