Големият адронен колайдер постави нов рекорд

Учените, работещи на Големия адронен колайдер, обявиха, че са още по-близо до разгадаване на тайните на Вселената, съобщи Би Би Си.
Най-високоенергийният ускорител на елементарни частици в света постигна рекорден темп на сблъсъци на частици – почти два пъти по-голям от досегашния му рекорд. В момента в колайдера, разположен под границата между Франция и Швейцария, се осъществяват около 10 000 сблъсъка на частици в секунда, каза физикът Андрей Голутвин.
През последните няколко месеца инженерите от Големия адронен ускорител постепенно увеличаваха енергията и интензивността на протонните лъчи, които обикалят в 27-километровия пръстеновиден тунел. През почивните дни те сблъскаха два лъча, съдържащи по три „снопа“ от протони. За първи път тези снопове бяха с „номинален“ интензитет – този, на който колайдерът е програмиран да работи. Всеки от сноповете съдържаше по 100 млрд. протони. Големият адронен ускорител сблъска първите си лъчи със скорост, близка до тази на светлината, през ноември. В момента той работи с половината от енергията, за която е програмиран, но целта на учените е да достигнат лимита от 14 тераелектронволта на лъч до 2013 г.

Станете почитател на Класа