Океаните са болни и това e пагубно за хората

Първото широкомащабно изследване на ефекта на климатичните промени върху световните океани установи, че те се изменят със скорост, невиждана през последните няколко милиона години, съобщи „Сайънс дейли“.
Австралийски и американски учени са установили, че увеличаващите се атмосферни концентрации на парникови газове от човешката дейност предизвикват необратими и драматични промени в начина, по който функционират океаните. Това от своя страна може да има ужасяващи последствия за стотици милиони хора по света.
Океаните произвеждат половината от кислорода, който дишаме, и абсорбират 30% от генерирания от човешка дейност въглероден диоксид, и поради това Земята не може да се справи без океаните си. Новото изследване показва, че океаните показват признаци на влошаващо се здраве. „Навлизаме в период, в който функциите на океаните, от които човечеството зависи, преминават през мащабни промени и в някои случаи спират да действат“, твърди проф. Ове Хьоег-Гулдберг от Университета в Кунсланд. Според него скоро може да станем свидетели на внезапни и неочаквани промени със сериозни усложнения за цялостното състояние на хората. „Това е поредното доказателство, че може би отиваме към следващото голямо измиране“, подчертава той.
“Фундаменталните и мащабни“ изменения в морския живот, установени в доклада, включват рязкото затопляне и окисляване на океаните, промени във водната циркулация и разрастването на мъртвите зони. Това от своя страна води до сериозни промени в морските екосистеми – по-малко изобилни коралови рифове, морски треви и ризофори, по-малко и по-дребни риби, разпадане на хранителни вериги, изменения в разпределението на морския живот и по-чести заболявания сред морските организми.
“Разполагаме с все повече доказателства, че световните морски екосистеми достигат повратни точки, които имат ефект върху други системи и чиито резултати ние не можем да предвидим“, обяснява д-р Джон Бруно, които е съавтор на доклада. Затова според учените са необходими спешни действия от страна на световните лидери за ограничаването на парниковите газове.

Станете почитател на Класа