“Божествената частица“ може да съществува в пет различни форми

Неуловимата „божествена частица“ - Хигз бозонът – чието откриване е една от основните цели на Големия адронен ускорител, може би съществува под многобройни форми, става ясно от ново изследване, цитирано от „Дейли телеграф“.
Резултатите обаче не са получени от колайдера в Женева, а от конкурентно изследване в ускорителя на частици „Теватрон“ в Илинойс, САЩ. Според тях вероятно съществуват пет варианта на хипотетичната елементарна частица. Учените вярват, че тя би могла да помогне за унифицирането на разбирането за състава на Вселената, но все още не е открита въпреки петдесетилетното й издирване. Това е особено важно за възприетия Стандартен модел на Космоса, който обяснява как елементарните частици се свързват с помощта на три от четирите основни сили в природата – слабата и силната ядрена сила и електромагнетизма. Смята се, че Хигз бозонът може да обясни как всички останали елементарни частици придобиват маса. Наблюденията в „Теватрон“ обаче подсказват, че пет различни частици може да отговарят за това, което може да доведе до създаването на нови закони на физиката извън Стандартния модел.
Изследователите от Националната лаборатория „Ферми“ край Чикаго наблюдавали сблъсъци на протони и антипротони, при които получените двойки материални частици били с 1% повече от антиматериалните частици. Тази асиметрия не може да се обясни със Стандартния модел и вероятно се дължи на съществуването на пет Хигз бозона с подобни маси, но с различен електрически заряд.

Станете почитател на Класа