Лекарства за сърце увеличават риска от рак

Лекарства, често използвани за лекуване на сърдечни заболявания, се свързват с „умерено“ увеличение на риска от рак, съобщи Би Би Си.
Анализът на данните от всички изследвания с ангиотензин-рецепторни блокери (АРБ), предписвани за високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност, показва, че на всеки 105 от лекуваните с тях пациенти, един допълнителен човек се разболява от рак. На пациентите обаче не се препоръчва да спират лечението. Милиони хора по света се лекуват с АРБ.
Клинични проучвания на едно от тези лекарства през 2003 г. установиха увеличен риск от рак, но тогава не беше ясно колко сериозен е този риск. При последните изследвания учените анализирали данни за рак на белите дробове, простата и млечната жлеза на 68 000 пациенти, нови случаи на рак при 61 000 пациенти и смъртни случаи при 93 000 души. Те установили, че приемането на АРБ се свързва със значително увеличаване на риска от развиване на заболяването в сравнение с хора, приемали плацебо или други лекарства за сърце – 7,2% в сравнение с 6%. Учените установили също, че само ракът на белите дробове се среща значително по-често при хората, приемащи АРБ, както и че лекарствата почти не оказват влияние на броя смъртни случаи. Засега не е ясно защо АРБ увеличават риска от рак, но някои изследвания показват, че може би съществува връзка с растежа на нови кръвоносни съдове в туморите.

Станете почитател на Класа