На Луната има 100 пъти повече вода, отколкото се смяташе досега

Учени установиха, че концентрацията на вода в минералите, образуващи лунната почва, е много повече, отколкото се смяташе досега, съобщи Ройтерс.
„Открихме, че минималното водно съдържание варира от 64 частици на милиард до 5 частици на милион – това е 100 пъти повече, отколкото показваха предишни резултати“, обяснява Франсис МакКубин от института „Карнеги“ във Вашингтон, провел изследването. Тази вода обаче за момента остава недостъпна, тъй като се намира в скалистата вътрешност на Луната.
Скорошни мисии на Луната показаха, че в сенчестите кратери на повърхността на земния спътник има замръзнала вода, както и лед под сивия прах. Досега обаче не бе ясно дали тази вода не е донесена от астероиди, разбили се на повърхността на Луната. Повечето учени смятат, че Луната се е формирала от отломки от нашата планета, след като космическо тяло с размерите на Марс се е ударило в Земята преди 4,5 млрд. години. В този процес се е образувала магма и някои водни молекули може да са се запазили в охладената и кристализирана магма. Учените изследвали проби, събрани преди 40 години по време на мисията „Аполо“. Тези скали, които се срещат по-често във вътрешността на Луната, съдържат химически доказателства за наличието на водород и кислород. Концентрациите им обаче са много ниски и досега бе почти невъзможно да се засекат.

Станете почитател на Класа