Изкуствено антитяло се бори с инфекции

Японски учени създадоха пластмасово антитяло – изкуствен вариант на протеините, произвеждани от имунната система на организма, което разпознава и се бори с инфекции и чужди вещества, съобщи „Сайънс дейли“.
Те смятат, че откритието ще доведе до създаването на прости пластмасови частици, разработени така, че да се борят с най-различни антигени. Тези антигени включват болестотворни вируси и бактерии, проблемни протеини, които предизвикват алергични реакции, цветен прашец, домашен прах, определени храни, отровен бръшлян, ужилвания от пчели и други.
В своя доклад учените Кенет Ший , Ю Хосино и техните колеги се позовават на предишно свое изследване, в което те са разработили метод за създаване на пластмасови наночастици с размери едва една петдесетхилядна от човешкия косъм, които имитират способността на естествените антитела да се прикрепят към даден антиген. Този антиген в случая е бил мелитин – основното токсично вещество в отровата на пчелите. Учените създават антитялото с молекулярен отпечатък – точно както оставяме стъпка в незасъхнал бетон. Те смесили мелитин с малки молекули, наречени мономери, след което започнали химична реакция, с помощта на която тези изграждащи елементи се свързват в дълги вериги и се втвърдяват. Когато пластмасовите частици били достатъчно твърди, учените извлекли отровата. Така те получили наночастици с миниатюрни кратери.
С помощта на новото проучване учените установили, че пластмасовите мелитинови антитела действат точно като естествените им еквиваленти. Те инжектирали лабораторни животни със смъртоносни количества мелитин, който разбива и унищожава клетките. След това учените инжектирали част от животните с пластмасовите антитела, които се насочват към мелитина. Те установили, че животните, получили антитела, имат много по-голям шанс да оцелеят от онези, които не са били инжектирани с наночастици. Според учените подобни наночастици могат да се произвеждат с най-различни приложения в областта на антителата.

Станете почитател на Класа