Откриха рецепта за неспасяема дузпа

Британски психолози от университета в Есекс откриха най-добрия начин за биене на дузпа, съобщава в. “Дейли телеграф”. Според психолозите футболистът, който изпълнява удара от разстояние 11 метра, трябва да концентрира вниманието си върху мястото, където трябва да попадне топката, без да обръща никакво внимание на местоположението на вратаря. В изследването участваха 18 студенти. Концентрацията на погледите, преди да изпълнят решителния удар на доброволците студенти, е проследена чрез датчици. За да стимулират доброволците, учените им предложиха експериментът да бъде проведен като истинска игра.
Според ръководителя на екипа Грег Уууд хората първосигнално фиксират вниманието си на онова, което представлява най-голяма заплаха за тях. При изпълненията на дузпи най-голямата заплаха за играча е вратарят, затова пътят на дузпата винаги е съобразен с неговите движения. Психолозите твърдят, че игнорирането на най-голямата опасност е най-прекият начин за решение на всеки проблем.
При изпълняването на дузпи цялото внимание трябва да се концентрира върху изпълнението на удара към предполагаемо място в мрежата. В същото време вратарят може психологически да манипулира играча, размахвайки крака и ръце, за да привлече вниманието на футболиста към себе си и да го отдалечи от целта.
Учените проведоха и още един експеримент. На част от доброволците бе предложена сумата от 50 паунда при добри резултати, на останалата част не бе предложена премия. Резултатите показват, че тези, на които са обещани пари, са вкарали 55% от дузпите, а групата, която не е получила пари - 80%. Причината е, че парите като външен стимул също разсейват играча.

Станете почитател на Класа