3D принтер ще създава органи за трансплантация

Лекарите скоро ще могат да „принтират“ части от човешкото тяло, необходими за трансплантация, включително кръвоносни съдове и цели органи, съобщиха „Дейли телеграф“ и „Дейли мейл“.
Изумителната техника, известна като биопринтиране, може да остави списъците с чакащи пациенти за трансплантации в миналото. За момента 3D биопринтерът, разработен от американската компания Organovo, вече може да произвежда артерии и създателите на устройството смятат, че „принтираните“ артерии ще могат да се използват при байпас операции до пет години. Създаването на по-сложни органи, като сърца, кости и зъби, ще бъде възможно след десет години.
Технологията се базира на съществуващите системи, които създават триизмерни модели на компоненти в индустрията. Разликата при биопринтирането е, че вместо пластове пластмаса 3D принтерът наслагва слоеве биологични градивни материали, за да създаде истинска жива тъкан. Идеята е все още в началния си етап, но в края на миналата година бе създаден работният прототип на първата такава машина.
Принтерът използва клетки от тялото на пациента, за да не може създадената тъкан да бъде по-късно отхвърлена. Триизмерният модел на органа или артерията трябва да се принтира първо, след което пластове от клетки се натрупват един върху друг. Две принтиращи глави, подобни на лазерните, се използват, за да поставят живи клетки върху тънки пластове от гел с микроскопична точност. Многобройни такива пластове се поставят един върху други в специално създадена матрица, след което клетките започват да се слепват. По този начин един кръвоносен съд се изгражда за около един час, а клетките се съединяват за няколко дни.
“В крайна сметка идеята ни е хирурзите да разполагат с тъкани за различни употреби и да не се налага пациентите да чакат с месеци или дори години, докато се появи подходящият за тях орган за трансплантация“, обясни изпълнителният директор на Organovo Кейт Мърфи.

Станете почитател на Класа