Холестеролът се контролира „дистанционно“ от мозъка

Нивото на холестерола в кръвта се регулира частично от мозъка, съобщи Би Би Си. Това откритие опровергава схващането, че нивата му зависят единствено от това какво ядем и от производството на холестерол от черния дроб.
Американско изследване, публикувано в „Нейчър нюросайънс“, показва, че „хормонът на глада“ в мозъка контролира като с дистанционно управление циркулацията на холестерола в тялото.
Повишените нива на холестерол предизвикват втвърдяване на артериалните стени, което увеличава риска от сърдечен удар. Американският екип от учени от Университета в Синсинати е установил, че повишеното ниво на хормона грелин при лабораторни животни води до увеличаване на холестерола в кръвта. Това се случва, тъй като сигнали от мозъка карат черния дроб да складира по-малко холестерол, обясняват учените. Известно е, че грелинът потиска рецептор в мозъка, който контролира приема на храна и изразходването на енергия. При отделен експеримент учените са установили, че блокирането на този рецептор също води до повишаване на нивото на холестерол в кръвта. Те смятат, че това откритие може да помогне в лечението на високите нива на холестерола.

Станете почитател на Класа