Японци превръщат Луната в соларна електроцентрала

Японската строителна компания Shimizu Corporation предложи наскоро свой план за овладяване на слънчевата енергия в по-широк мащаб, отколкото всеки предлаган досега проект, съобщи Физорг.
Техният амбициозен план включва изграждането на пръстен от соларни клетки около 11 000-километровия екватор на Луната. Проектът предвижда електричеството да се превръща в мощни микровълни и лазери, които да бъдат изпращани на Земята. С помощта на земни електроцентрали тези лъчи могат да се превръщат обратно в електричество. Според компанията проектът, наречен Luna Ring, ще задоволи изцяло нуждите на нашата планета от електричество. От Shimizu Corporation смятат, че изграждането на соларния пръстен може да се осъществи с помощта на роботи, които ще са направлявани от Земята. Заради огромното количество соларни панели и други материали, необходими за проекта, от компанията предлагат лунните ресурси да бъдат използвани в максимална степен. Експертите планират да произвеждат вода от лунната почва с водород, „внесен“ от Земята. Лунните ресурси могат да бъдат използвани и за произвеждането на спояващи вещества и бетон. Чрез изпичане на слънчева светлина ще се произвеждат тухли, стъклени влакна и други строителни материали, необходими за проекта.
Самият пръстен първоначално ще бъде широк едва няколко километра, като впоследствие може да бъде разширен до 400 км. Електричеството, генерирано от соларните клетки, може да бъде предавано с помощта на електрически кабели към трансмисионни съоръжения, разположени на близката страна на Луната, която е постоянно обърната към нашата планета. След като електричеството бъде превърнато в микровълнови и лазерни лъчи, антени с диаметър от 20 км ще изпращат енергията към приематели на Земята.
От Shimizu Corporation подчертават, че едно от най-големите предимства на Luna Ring е, че ефективността на соларните панели не може да бъде намалена от лошо време или облаци, тъй като на Луната на практика няма атмосфера. Така проектът може да ни гарантира непрекъснат достъп до зелена енергия и да прекрати зависимостта ни от ограничените природни ресурси.

Станете почитател на Класа