Музиката на Моцарт не ни прави по-умни

През последните около 15 години учените обсъждат последиците от слушането на класическа музика, пише „ Сайънс дейли“. Изследователите от Университета във Виена представиха крайните резултати от т.нар. ефект на Моцарт, като ги публикуваха в американското сп. „Интелиджънс“. Според тези проучвания няма доказателства за специфично когнитивно въздействие от слушане на музика на Моцарт.
През 1993 г. в сп. „Нейчър“ психологът Франсис Раушер и сътрудниците й съобщават откритието си, че след слушане на музика на Моцарт студентите се справят по-добре с пространствени задачи. Твърди се, че при слушане на соната 1781 за пиано в ре мажор на Моцарт, когнитивните способности на студентите се повишават. Тази теория получи огромна обществена популярност, като дори „Ню Йорк таймс“ писа, че слушането на музика на Моцарт може да помогне на колежаните да си вземат изпита по SAT.
Сега учени от Университета от Виена, след като синтезират всички достъпни изследвания – около 40 на брой, включващи 3000 участници, са достигнали до извода, че няма доказателства за въздействието на музиката на Моцарт върху умствените способности на човека. „Препоръчвам на всички да слушат музиката на Моцарт, но не трябва да се очаква тя да подпомогне когнитивните способности на човека“, заяви авторът на проучването Джейкъб Питчинг.

Станете почитател на Класа