Кои са най-големите виновници за екологичните катастрофи

Изследователски екип от Университета в Аделаида направи списък на страните, които имат най-активен принос за екокатастрофите на планетата и носят най-голяма отговорност за промените в климата, съобщава Лента.ру. Учените базират изследването на десетки критерии, най-важните от които са: изсичане на горите, разрушаване на екологични ниши, изчезване на популации, прекомерен улов на риба, използване на химически препарати за подсилване на почвата, липса на пречиствателни филтри на индустриалните обекти. След анализа на тези критерии екипът направи два списъка. В първия се включват страните, които вредят на природата регионално, чрез неекологично експлоатиране на собствените си ресурси, а във втория са тези, чиято дейност вреди на планетата като цяло. В първия списък на челните места от 179 страни са Сингапур, Южна Корея, Катар, Кувейт, Япония, Тайланд, Бахрейн, Малайзия, Филипините и Холандия. Във втория случай водещите страни са държавите от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай), САЩ, Индонезия, Япония, Мексико, Австралия и Перу.
Изследователите са открили зависимост между вредите, които нанасят на природата конкуриращи се гиганти със собственото им икономическо развитие. Очевиден факт е, че колкото една страна по-активно унищожава природните си ресурси, по-бърз и висок икономически растеж има. Тези резултати противоречат на известната теория за връзката между икономиката и екологията, известна като “екологичната крива на Кузнец”.
Кривата на този американски учен има формата на обратно U. Тя изразява процес, при който с увеличението на БВП на дадена страна емисията на замърсители и употребата на суровини и енергия отначало расте, достига максимално ниво и с по-нататъшното увеличение на продукцията започва постепенно да намалява въпреки нарастването на стопанската дейност. Тази теория предполага също ограничаването на разхода на суровини, енергоносители и вода за единица брутен продукт чрез по-модерни технологии и производствени структури. Според кривата на Кузнец развитите икономически страни вече трябва да са започнали да разработват екологично чисти технологии.

Станете почитател на Класа