Започва най-мащабното изследване на торнадото

Международен екип от учени започват най-мащабното изследване на торнадото в историята, съобщи Би Би Си. За целта различни инструменти ще бъдат разположени в Големите равнини в САЩ, където природното явление е най-често срещано. Учените се надяват, че с данните, които бъдат събрани, ще стане възможно по-ефективното прогнозиране на торнадото. Над 100 учени ще участват в проекта, който ще продължи до средата на юни.
„Торнадото е едно от най-разрушителните природни бедствия на планетата“, пояснява д-р Дейвид Доуъл от Американския национален център за атмосферни изследвания, един от учени изследователи в проекта на стойност 12 млн. долара. Според него е изключително важно да се разбере как се формира торнадото и защо е толкова мощно.
В изследването, наречено Вортекс2, ще бъдат използвани десет мобилни радари, които ще засичат ветровете и дъждовете, 36 подвижни синоптични станции и балони, както и безпилотен самолет, който ще се приближава до бурите и ще събира данни за тях. Така учените се надяват да изготвят детайлна картина на зоните, в които се формира торнадо. Резките промени във ветровете и температурите в район от едва няколко километра може да предизвика торнадо за минути. Само малка част от така наречените суперклетъчни бури обаче се превръщат в торнадо, но стандартните мрежи за наблюдение и радарите не успяват да засекат онези атмосферни условия, необходими за образуването на природното бедствие.

Станете почитател на Класа