Доказаха, че тетракварките съществуват

Физиците откриха нови доказателства за съществуването на тетракварки – хипотетични частици, които се състоят от два кварка и два антикварка, съобщи Лента.ру.
Кварките са елементарни частици с дробен електрически заряд, които изграждат частици, наречени адрони. Кварките не се срещат в свободен вид, поради което учените трябва да ги изследват с помощта на косвени експерименти. За момента на физиците са известни няколко възможни комбинации от кварки, всяка от които съответства на определен адрон. Не е изключено, разбира се, в природата да съществуват и други съчетания от кварки. Един от тези потенциални варианти е съчетанието на два кварка и два антикварка. Частицата, съдържаща такава комбинация, получи наименованието тетракварк. Авторите на настоящото изследване предположили, че наличието на тетракварки може най-добре да обясни необичайните експериментални данни, получени в хода на опитите в електрон-позитронния колайдер KEK в Япония.
През 2008 г. физиците изследваха разпадането на ипсилон-мезона Y(5S). Според съществуващите теории подобен разпад много рядко би довел до образуването на ипсилон-мезони Y(1S) или Y(2S) и двойки заредени пи-мезони. Детекторите обаче засекли голямо количество точно такива събития. Според авторите на новото изследване това може да се дължи на факта, че освен ипсилон-мезони Y(5S) се формират и тетракварки Yb(10890). Опонентите на тази теория обаче посочват, че необичайните характеристики на разпада могат да се обяснят с все още неизследваните свойства на ипсилон-мезоните Y(5S).

Станете почитател на Класа